Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Melyik matrac a legjobb választás a túlsúllyal küzdő emberek számára?

Melyik matrac a legjobb választás a túlsúllyal küzdő emberek számára?

A túlsúly és az elhízás ma az egyik leggyakoribb civilizációs betegség. A nagyobb testsúllyal rendelkezők általában különféle nehézségekkel küzdenek, amelyeket súlyosbíthat, ha nem megfelelő matracon alszanak. Fontos megjegyezni, hogy más-más követelményekkel kell rendelkeznie a matracnak, attól függően, hogy aki használja az 70 kg vagy 150 kg.

A nagyobb súly okozta nehézségek és szövődmények

 

A túlsúly általában olyan probléma, amely a középkorú lakosság körülbelül 50%-át érinti. A nagyobb testtömeghez általában más szövődmények is társulnak, melyeket súlyosbíthat a nem megfelelő matracon történő alvás.

Milyen nehézségekkel küzdenek leggyakrabban az elhízottak?

-        hátfájás

-        nyaki fájdalom

-        nehézlégzés

-        fokozott izzadás

Vannak persze más nehézségek is, de a fentiek a nem megfelelő matrachoz kapcsolódnak. A megfelelő teherbírású matrac kiválasztása azonban nagyban befolyásolhatja ezeket a problémákat. Vannak olyan modellek a piacon, amelyeket kifejezetten a nehezebb emberek számára terveztek, teherbírásuk 150 kg-tól 200 kg-ig terjed.

 

Hogyan válasszunk matracot elhízott vagy túlsúlyos emberek számára?

 

A nagyobb súlyúak számára készült matracok erős anyagokból készülnek, amelyek a gerincet és a fejet az ajánlott helyzetben tartják. Ez megakadályozza a gerinc deformációját, minimalizálja a fájdalom előfordulását, vagy akár teljesen megszünteti a fájdalmat. Nem szabad megfeledkezni a minőségi rácsról, amely segít elosztani a matracra nehezedő nyomást! Az anatómiailag kialakított párnával kombinálva a kellemetlen horkolás is elkerülhető.

Terhelhetőség és nagyobb keménységi fok

 

A kiválasztásnál a legfontosabb paraméterek a terhelhetőség és a keménységi fok. Ezek az információk minden matrachoz elérhetőek. Általában ajánlott olyan matracot választani, amelynek teherbírása legalább 5 kilogrammal meghaladja a testsúlyunkat! Ha pontosan a súlyodnak megfelelő teherbírású, vagy egy még kisebb teherbírású matracot használsz, akkor a tested nem kap kellő támasztékot, hamar „kifekszed” a matracot. 

Ugye te sem akarsz évente új matracot venni?

 

 A matrac merevsége, azaz keménysége összesen 4 fokra oszlik:

-        T1 (nagyon puha) - 70 kg-ig,

-        T2 (lágy) - 70 kg és 100 kg közötti személyek számára,

-        T3 (kemény, félkemény) - 120 kg-ig,

-        T4 (nagyon kemény) - 150 kg-ig terjedő emberek számára.

Ebből a  felosztásból látszik, hogy a kisebb súlyúaknak a puhább matracok is megfelelő lehet, a nagyobb súlyúak és túlsúlyosak viszont olyan kemény matracot válasszanak, amely kellően megtámasztja a gerincet. Kínálatunkban speciális T5 jelzésű matracokat és léceket is találsz, melyek teherbírása akár 150 kg.

Habszivacs matrac latexszel, amely akár 190 kg-ig terhelhető.

Jó tanács: Végezz egy kis tesztet! Ülj le az ágyra, és ha a matrac több mint 1/3-al összenyomódik, akkor tudni fogod, hogy túl puha a számodra, és ezért nem megfelelő.

 

Alapanyagok

 

A kemény és nagyon kemény matracokat leggyakrabban szendvicshab kivitelben gyártják habszivacsok és bonell rugók vagy táskarugók  kombinációjával. Természetes anyagok is beilleszthetők, amelyek megfelelő izzadtságelvezetést biztosítanak, mivel a fokozott izzadás a nagyobb súllyal járó nehézségek egyike lehet.

A zsákrugók előnye a hosszú élettartam és a nagy teherbírás. Legfeljebb 150 kg súlyú emberek aludhatnak rajtuk. Annak érdekében, hogy a rugós matracon a lehető legkényelmesebb legyen az alvás, még több réteg van a magban, amelyek megakadályozzák a rugók átnyomódását. Ha a lágyabb alvást részesíted előnyben, a rugó magját érdemes habrétegekkel kombinálni, erre például a kókuszréteg alkalmas.

Nagy sűrűségű habszivacs matracokhoz is nyúlhatsz. A habszivacs matracok általában többféle, eltérő tulajdonságú és magasságú habszivacsból készülnek. Minél magasabbak ezek a matracok, annál jobb tartást biztosítanak. Természetesen figyelemmel kell kísérni teherbíró képességüket és a légáteresztő képességüket is.
Táskamatrac 7 merevségi zónával.

 

Zónák száma

 

A pihenés minőségét befolyásolja a matrac zónáinak száma. A matracok zónáinak kialakítása azt jelenti, hogy más-más testrésznél más-más keménységű alapanyagot használunk. Például a váll területén lévő zóna puhább, míg a csípőrész megerősített. A több zónás matracok habszivacsból és zsákrugóból is készülhetnek.

Általános tanácsok új matrac kiválasztásához

 

A terhelhetőség és a merevség a legfontosabb paraméterek a túlsúlyos emberek matracának kiválasztásakor, azonban nem csak ezeket kell követni a vásárláskor. 

Íme, néhány tényező, amit még figyelembe kell venni:

-        Hosszúság és szélesség - a matrac hosszának 20-25 cm-rel meg kell haladnia a magasságodat, a szélességnek meg kell egyeznie az ágy szélességével. A szabványos egyszemélyes matracok általában 90 cm szélesek.

-        Matrac magassága - optimális esetben 17-22 cm között kell lennie, de akár magasabb is lehet. Minél magasabb a matrac, annál könnyebb felkelni róla.

-        Keménység és teherbírás –Ezt körültekintően válaszd ki!

-        Anyaga - a zsákrugók vagy a nagy sűrűségű habok ideálisak a nagyobb súlyú emberek számára.

A nagyobb testsúllyal rendelkező emberek alvásminőségére a matrac megfelelő teherbírása és merevsége van a legnagyobb hatással. A megfelelő matrac segít a fájdalom elkerülésében, és ébredés után úgy érzed, újjá születtél!

 

Keresés