Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Színek a hálószobához: hogyan kombináljuk őket, és melyeket kerüljük el?

Színek a hálószobához: hogyan kombináljuk őket, és melyeket kerüljük el?

A színek fontos szerepet játszanak a pszichológiában. Egyesek színek pozitívan, mások negatívan hatnak rád. Különösen a hálószobában kell alaposan átgondolni a színösszetételt. A választott színek segíthetnek abban, hogy jobban elaludj, mosolyogva ébredj, vagy éppen ellenkezőleg, nyugtalan alvást okozhatnak. Milyen színeket válasszunk a hálószobába?

A tervezők így kombinálják a színeket

Mielőtt konkrét színeket választana, tudnia kell, hogyan kombinálhatja őket egymással, hogy harmonikus egészet hozzon létre, és ne színkáoszt. A színválasztást az aktuális trendekhez igazíthatja, de jobb a személyes ízlésre hagyatkozni. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy a színek milyen érzelmeket váltanak ki. Békét, harmóniát és egyensúlyt kell éreznie a hálószobában.

A tervezők a bevált 60-30-10 szabályt követik a színek kombinálásakor. Ez egy egyszerű dekorációs elv, amely segít optimális és kellemes színpalettát kialakítani, amely harmonizál egymással a térben.

 • 60-60 % a domináns színhez tartozik. Ez a szoba fő színe, amelyet háttérszínnek is neveznek. Javasolt világos, semleges vagy pasztell tónusokat választani. Meg kell jelennie a falakon és a padlón.
 • 30-30 %-a legyen másodlagos szín, amely kiegészíti a fő színt. Ugyanakkor kellően különböznie kell tőle. A fő színhez képest nagyjából a fele mennyiségnek kell lennie. A függönyökhöz és a nagyobb bútorokhoz tartozik, amelyek közé tartozik például az ágy.
 • 10-10 %-ot fordítson egy kiegészítő színre. Játékos elem, amely a belső térnek csak 10%-át tartalmazza. Kis mennyisége miatt merészebb színt is választhat. Meg kell jelennie lakástextileken, lepedőkön, műtárgyakon és általában dekorációkon.

Színek és minták optikai és érzékszervi hatásai

A színek az optika nagyszerű eszközei. Használhatja őket a hálószoba nagyítására, kicsinyítésére, kiterjesztésére vagy emelésére.

 • A világos színek vizuálisan nagyítják és világosabbá teszik a helyiséget. Különösen alkalmasak kis hálószobákba.
 • A sötét színek kisebbé és hangulatosabbá teszik a hálószobát. A nagy és világos hálószobákban megtalálják a helyüket. Érdemes a sötéttel spórolni, hogy ne barlangnak érezze a szobát.
 • Függőleges minta – ha függőleges csíkokat vagy más mintákat választ, amelyek alulról felfelé vezetnek, vizuálisan megnöveli a hálószobát.
 • Vízszintes minta – Ha ki szeretné bővíteni a hálószobát, építsen vízszintesen vezetett mintákra.


A vízszintes minta kitágítja a helyiséget.

A hálószoba színválasztékát a szoba világosságának mértékéhez igazítsa.

 • Meleg színek – ha északi fekvésű hálószobája van, hűvösebb és sötétebb, válasszon a meleg színek palettájából, amelyek között sárga, narancs és piros is található. Pasztell árnyalatúaknak kell lenniük. A hálószobában a nap sugarait, a nyarat és a meleget idézik.
 • Hideg színek - a déli oldalnak kicsit le kell hűlnie. A hideg színek, például a zöld, a kék és a lila megtalálják a helyüket egy ilyen hálószobában. Ismét pasztell árnyalatokban. A színek hűvösebbé teszik a helyiséget, emellett tisztaságot és frissességet idéznek elő.

A hálószoba színtrendjei 2022-ben

A hálószobába az a megfelelő szín, amely a boldogság, a jó közérzet és a biztonság érzését kelti. Mindig emlékezni kell arra, hogy jobb elkerülni a kirívó színeket, és pasztell vagy tompa árnyalatokat választani.

A hálószobában a 2022-es év színtrendjei a következők:

 • Kék – békét és biztonságot idéz. Nyugalomra és önbizalomra inspirál. A hálószobában a kék színnek világos árnyalatokban kell megjelennie.
 • Zöld – mindazok számára alkalmas, akiknek elalvási problémái vannak. Kapcsolatban áll a természettel, melynek nyugtató hatása van. A menta vagy a zsálya zöld árnyalata a legjobb a hálószobában.
 • Világos rózsaszín – mozgalmas életet élő emberek számára készült. A hálószobában fog a legjobban kitűnni dekorációk és lepedők formájában. Ez a szín eltávolíthat minden negatív érzést.
 • Fehér – békét, reményt és egyensúlyt idéz. A tisztasághoz kapcsolódik, vizuálisan nagyítja és világosabbá teszi a helyiséget. Ne legyen sok fehér, hogy a hálószoba ne nézzen ki úgy, mint egy kórház.
 • Ezüst – mindenki szereti, aki valami eredetire vágyik. Egy olyan környezetben, ahol ez a szín dominál, az emberek sokáig és zavartalanul alszanak. Megjelenhet tapétákon, kiegészítőkön és ágyneműkön.
 • Bézs - a legjobb szín a hálószobában a kínai feng shui tanítása szerint. Ez egy kellemes semleges árnyalat, amely melegebb és személyesebb, mint a fehér. Nyugtató hatású, és hangulatossá teszi a helyiséget.
 • A szürke - szürke szín a hálószobában nyugodtnak és elegánsnak tűnik. A semleges színek csoportjába tartozik, amelyeket más színekkel kell kombinálni. Ha sok szürke lenne, a hálószoba egérlyukká válna, amelyben reménytelennek érzi magát.


 A fehér szín jól kombinálható más színekkel.

Milyen színek nem tartoznak a hálószobába?

Számos szín van, amely negatív hatással van és megzavarja a nyugodt alvást. Milyen színek ne jelenjenek meg a hálószobában?

 • Piros - agresszív, haragot vált ki és támogatja az agyi aktivitást.
 • Sötétlila – lüktet az energiától és támogatja a kreativitást. A hálószobában túl élénk álmokat és rémálmokat hoz.
 • Sötétbarna – depresszív érzéseket vált ki és lerövidíti az alvást.
 • Fekete - bár elegáns, szomorúságot, haragot és félelmet kelt. Csak kisebb kiegészítőkhöz használható.
 • Narancssárga - a piroshoz hasonlóan működik. Energiával tölt fel, lelkesedést sugároz és biztosan nem hagy aludni.

Színek falakon, bútorokon és kiegészítőkön

A színek kiválasztásakor ossza fel hálószobáját 3 csoportra:

 1. falak és padló
 2. bútor
 3. kiegészítők

A színek minden csoportban harmonizáljanak egymással. A hálószobák esetében a legjobb a hangszín hangolást választani, azaz a választott szín árnyalatait. A falak és a padló a legnagyobb felületek, ezért semleges színt érdemelnek. Egy másik szín jelenik meg a nagy bútorokon, például szekrényeken, ágyakon vagy foteleken.

A Materasso –nál egyedi gyártású ágyakat készítünk, így Ön választhatja ki a keret kárpitozásának, valamint a fejtámlának a színét. A lábak kialakítását is kiválaszthatja. Széles színválaszték közül választhatunk, valamint a kárpitanyag-szerkezeteket is, így könnyedén összeillesztheti az ágyat a hálószoba össz koncepciójával. Ágyaink az ország területén található több üzletünkben is megtekinthetők.

A kiegészítők feltűnő színűek lehetnek. Ha egyszer rájöttél, egyszerűen megváltoztatod őket. A kiegészítők a következőket tartalmazzák:

 • ágynemű
 • dekoratív párnák
 • képeket
 • vázák, képkeretek, szőnyegek stb.

A lapok színei a festményhez viszonyítva

A lepedők feltűnő kiegészítők a hálószobában, ezért a színek kiválasztásánál érdemes a falakon megjelenő domináns színre gondolni:

 • A vanília vagy kajszibarack színű hálószoba jól kijön a hangsúlyosabb meleg és sárga őszi árnyalatú lepedőkkel.
 • Fehérre festett hálószobához választhat meleg piros lepedőt lazac és csokoládébarna színnel kombinálva. Jó választás lesz az erős kék színű lepedő is.
 • A barackfestéssel megértik a barna és bézs színű lepedőket, amelyek felmelegítik és kifejezik a helyiséget.
 • A fa elemekkel díszített szürke tónusok tökéletesen kombinálódnak a lapok lágy lila színével.
 • A világossárga vagy bézs színű hálószobákban a zöld tónusú lepedők jól mutatnak.

Ne becsülje alá a hálószobában a színválasztást. A megfelelő színkombináció békét, jó közérzetet és nyugodt alvást hozhat. A túlságosan kifejező és energikus színek azonban megzavarják az alvást.

 

Keresés